Navigatie Software

LaCor-4.0Navigatiesoftware is programmatuur die draait op een computer of laptop en waarmee je met behulp van een digitale kaart ziet waar je vaart. De kaarten en de boeien die erop staan worden regelmatig bijgewerkt. De kaarten door leveranciers van de navigatiesoftware, soms 1x per kwartaal/jaar.

We onderscheiden grofweg twee soorten navigatiesoftware:

1) Betaalde software

Van deze software mag worden verwacht dat dit doet waar het voor gemaakt is en u kunt de leverancier dan ook aanspreken op softwarefouten. Meestal wordt er op professionele wijze ondersteuning aan de gebruikers gegeven. Het gebruik is voor eigen risico.

2) Freeware, shareware en/of open source

Dit is meestal software die belangeloos door (een groep van) vrijwilligers is ontwikkeld. De meeste software die op deze wijze is ontwikkeld mag (bijna) gratis worden gebruikt. Er kan geen beroep worden gedaan op de makers als er iets mis gaat. Ook hier is het gebruik volledig voor eigen risico.

Betaalde navigatiesoftware

(Bijna) Gratis programma’s:

  • OpenCPN
    Een open source initiatief om een gratis navigatieprogramma te maken. Werkt met kaarten van verschillende bronnen, waaronder de IENC en de in de USA beschikbare ENC kaarten
    Plugins voor Open CPN. Deze plugins bieden extra functionaliteiten voor OpenCPN die niet standaard worden meegeleverd.

Diversen

Hans Beuving van WSV Vissershang heeft een test uitgevoerd van een aantal digitale navigatiemogelijkheden. Volgens zijn woorden alleen voor motorboten, maar minstens zo bruikbaar voor zeiljachten. Zijn verslag vind je  hier.

NB:

Natuurlijk is bovenstaande lijst niet compleet. We zijn nieuwsgierig naar je bevindingen, ervaringen, reacties, etc naar aanleiding van bovenstaande en we publiceren het op de website. Stuur je reactie naar info@levendwateralmanak.nl . Je mede watersporters doen er hun voordeel mee.